24 octombrie 2011

Hrana vie


Pe vremuri oamenii se imbolnaveau foarte rar si un existau atatea tipuri de boli. Doctorii de atunci recomandau bolnavilor o dieta bazata pe alimente netratate termic sau preparate in casa, dar fara nici un adaos alimentar.  Astazi din nefericire nu mai primim astfel de sfaturi si suntem indopati cu tot felul de antibiotice de la cea mai simpla raceala.
Alimentatia naturista tine de autoeducatie si de mentalitate, este inainte de toate un mod de viata, simplu, normal si sanatos.
Consecintele stilului de viata modern, a ignorantei si a indiferentei noastre sunt ingrijoratoare: scaderea imunitatii, obezitatea, imbatrinirea prematura. Un organism slabit nu poate sa se apere de boala. Pentru vindecare, are nevoie de un aport energetic suplimentar care poate fi gasit in alimentele crude, neprelucrate termic sau chimic, energie care se pierde inutil prin procesul de gatire care a devenit o obisnuinta pentru majoritatea oamenilor.
Pare incredibil dar este adevarat: cu cit alimentatia este mai sofisticata, mai industrializata, mai trecuta prin para focului cu atit este mai nociva si mai toxica.
Cand vorbim despre alimenatie naturala, vorbim despre respectul fata de viata, respectul fata de noi insine si mai ales respectul fata de legile universale.
De mii de ani, invatati de talia lui Hipocrate, Aristotel, Pitagora ne atentioneaza ca alimentatia naturala, fara tratament termic, asigura acel medicament aliment necesar in cazurile de vindecare sau in medicina preventiva.
Procesul de digestie este unul din cei mai mari consumatori de energie, fie ca ne place sau nu sa recunoastem acest lucru. Dupa o masa copioasa apare o stare de somnolenta, nivelul de energie scade iar organismul se concentreaza pe prelucrarea alimentelor si uneori chiar pe anihilarea “toxinelor”. Cu cat alimentatia este mai apropriata de natura cu atit energia consumata este mai mica. Avantajele unui stil de alimentatie natural sunt nenumarate: sanatate, energie, echilibru fizic si psihic, tinerete, vitalitate, imunitate.

Alimentatia naturista, o speranta pentru fiecare !

Secrete pentru sanatate si tinerete


Se spune ca omul este de fapt ceea ce maninca. Trebuie sa decidem daca traim pentru a manca sau mancam pentru a trai. Sa nu uitam sa avem masura in toate. Este bine sa stim ce ne face rau pe termen lung. Naturistii ne ofera citeva sfaturi care mi se par demne de luat in consideratie:

  • Bolile de care sufera omul, sunt determinate in mare masura de alimentatie, si pot fi vindecate pe calea unei alimentatii corecte. De ce sa nu anticipam si sa evitam impactul cu boala cat timp ne bucuram de sanatate? In alimentatia cruda se afla secretul sanatatii pe care il cautam adesea fara succes.
  • Cei care doresc sa slabeasca, ar trebui sa utilizeze o alimentatie formata integral din cruditati . Se elimina astfel obisnuita senzatie de foame si se evita sarea
  • In timp ce hrana moarta preparata termic, fiarta sau prajita impurifica sangele, slabind organismul, prin cruditati, deci prin hrana vie, toate toxinele sunt dizolvate si eliminate.
  • Alimentatia naturista presupune SA CONSUMI alimente crude, proaspete: legume, verdeturi, fructe, cereale, alge, ceaiuri din plante medicinale, mirodenii si condimente din plante, lactate nefierte, nepasteurizate si neafumate, oua, miere si alte produse apicole.
  • Alimentatia naturista presupune SA NU CONSUMI : zahar, sare, piine alba, coloranti, conservanti, carne si nici un fel de alimente prelucrate termic. Mai explicit, in bucataria naturista nu exista aragaz în schimb este indicat un robot de bucatarie.
  •  Se recomanda reducerea sau renuntarea la grasimile de origine animala
  • Reducerea sau eliminarea produselor sarate, afumate, conservate.
  • Reducerea treptata si apoi renuntarea la fumat si la consumul de alcool
  • Evitarea razelor solare in special intre orele 11 si 15. Evitarea razelor ultraviolete folosite in tratamentele cosmetice. Evitarea cuptorului cu microunde.
  • Evitarea stresului, program optim de lucru, armonie si echilibru
  • Nu manca niciodata repede sau cind esti suparat. Masa de seara trebuie sa fie cea mai usoara
  • Trebuie sa consumi 2 litri de lichide pe zi din care 2 pahare dimineata pe stomacul gol.
  • Nu trebuie sa bei lichide in timpul mesei pentru a evita diluarea sucului gastric
  • Nu se recomanda sa consumi multe feluri de mincare la o masa si mai ales atentie la combinarea alimentelor(de exemplu carnea se combina cu salate de cruditati, nu cu cartofi)
  • Se recomanda sa consumi salata de cruditati inainte de masa pentru a asigura “patul de fibre”.
  • Vinul de la tara se bea cu moderatie cu o jumatate de ora inainte de masa.
  • Consuma legume si fructe crude cel putin de doua ori pe zi , in tot cursul anului. Fructele se mananca intotdeauna inaintea celorlalte alimente, pentru a asigura o digestie mai buna sau intre mese.
  • Este bine ca omul sa consume alimente din tara unde s-a nascut. De exemplu noi romanii am putea sa inlocuim lamiia cu catina alba care este de 5 ori mai bogata in substante nutritive si ar putea inlocui chiar si gingsengul.
  • Consuma produse din cereale fara sa le distrugi principiile nutritive prin modul de preparare
  • Este bine sa cresti cantitatea de alimente naturale bogate in vitamine si minerale. Vitaminele sintetice realizate chimic nu isi indeplinesc rolul la fel de bine ca cele naturale deoarece nu au in structura lor acele principii vii, enzimele , care ajuta organismul sa se dezvolte si sa functioneze normal.
  • Alimentele bogate in vitamina A sunt: morcovul, rosiile, spanacul, salata, patrunjelul verde, ceapa verde, mararul, adica legumele galben portocalii si verde inchis.
  • Alimentele bogate in vitamina E sunt: germenii de cereale, uleiurile presate la rece din soia, porumb, floarea soarelui, masline
  • Alimentele bogate in vitamina C sunt: citricele, ardeiul gras, hreanul si macesul. Una din cele mai mari concentratii de vitamina C o are patrunjelul verde.
  • Alimentele bogate in Calciu sunt: iaurt, lapte, telemea, nuci, morcovi, varza, gulia, merele, coada calului
  • Alimentele bogate in Fier : spanac, galbenus, cacao, stafide.
Scopul hranei noastre este acela de a oferi organismului elementele nutritive necesare. Unii oameni se bucura ca au ce minca din belsug, maninca mai mult decat este necesar, dar in timp acest mod de viata duce la obezitate, boli, imbatrinire prematura. Merg la doctor incep sa ia medicamente, care fiind substante chimice vor agresa organismul si vor avea efecte secundare nocive .
Dictonul lui Hipocarate era “Alimentele trebuie sa fie medicamentele voastre si medicamentele voastre sa fie alimentele”. El recomanda atat celor bolnavi, cat si celor sanatosi, o alimentatie alcatuita din cruditati bine alese. Acestea ajuta la eliminarea toxinelor. Astfel se recapata forta vitala pierduta printr-un regim de viata nesanatos.

Articol scris de Adriana Beldie si publicat pe www.121.ro in cadrul rubricii "Dieta si Nutritie"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca doresti sa-mi spui parerea ta despre acest articol sau sa mai adaugi ceva, te rog sa scrii mai jos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare