16 noiembrie 2011

E-urile şi sănătatea



Ce sunt aditivii alimentari ( E-urile ) ?

Aditivii alimentari sunt substante chimice adaugate in alimente sau bauturi cu scopul de a le “ameliora” diverse proprietati: gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenta la alterare. In mod standardizat denumirea lor este formata din litera "E" si un indice compus din trei cifre. "E"-urile, cum au fost codificate pe plan international substantele chimice introduse in alimente, au fost astfel botezate, tocmai pentru a se ascunde cumparatorilor denumirea substantelor obtinute artificial. Sub motivatia "tehnica" de a se folosi o denumire care sa nu fie dependenta de multitudinea limbilor de circulatie internationala, motivul real a fost acela de a nu speria consumatorul si de a-l determina sa cumpere produse cu ambalaje atractive, dar foarte nocive.

Introducerea “amelioratorilor” in alimente nu a fost ceruta de consumatori.
Producatorii le ofera, iar oamenii le consuma fara sa-si puna prea multe intrebari. S-a nascut astfel o industrie uriasa si foarte rentabila a E-urilor cu cifre de afaceri de zeci de miliarde de euro annual.

Aditivii alimentari sunt impartiti in 24 de categorii dintre care cele mai raspandite sunt urmatoarele:
· Indulcitori - inlocuiesc zaharul
· Coloranti - pentru sau a da o culoare mai apetisanta
· Acidifianti - dau un gust usor acid
· Corectorii de aciditate - cresc sau diminueaza aciditatea
· Emulsificatori- asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare
· Conservanti - intarzie sau impiedica alterarea alimentelor
· Corectorii de gust si miros - schimba/imbunatatesc mirosul si gustul alimentelor
· Propulsori - gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje
· Antioxidanti - limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul

 E-urile sunt aditivi periculosi pentru sanatate !

“In existenta multimilenara a speciei umane, mecanismele fiziologice s-au antrenat sa recunoasca si sa metabolizeze tot ce este aliment natural. De aceea impactul organismului cu E-urile este enorm: el nu le recunoaste, nu le accepta si se revolta” (Dr. Med. Pavel Chirila).

Aditivii alimentari sau E-urile nu sunt altceva decat substante chimice deosebit de toxice si chiar cancerigene. Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale, mortalitatea in randul populatiei globului, cauzata de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale, se afla pe locul 4 dupa consumul de droguri, medicamente si accidentele de circulatie.

Consumul indelungat de produse alimentare aditivate sintetic produce in organismul uman un bombardament asupra organelor interne care provoacă distrugerea sistemului imunitar precum si o serie de tumori maligne şi benigne. Conform Raportului Comisiei Nationale de Oncologie din Romania cancerul este intr-o crestere alarmanta si se estimeaza ca aceasta afectiune va deveni in scurt timp "boala mileniului III". Cauzele care contribuie la aparitia cancerului se pare ca sunt: poluarea, chimicalele din alimente si stresul.

Este bine sa fim constienti de riscul la care ne expunem cumparind produse fara a ne informa asupra procesului de fabricatie si a ingredientelor periculose pentru sanatate.

Alimentele "ucigase"



Prof. Doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul institutului de cercetari alimentare, considera ca incidenta alarmanta a unor forme de cancer e strans legata de avalansa produselor alimentare bogate in E-uri nocive, consumate frecvent de romani. De asemenea, E-urile periculoase sunt "vinovate" de raspandirea bolilor cardiovasculare, ale tubului digestiv si a alergiilor.

"Una e sa mananci un mar si cu totul altceva e sa bei un compot de mere conservat cu aditivi", semnaleaza prof. Dr. Mencinicopschi. Domnia sa atrage atentia totodata, asupra mezelurilor, in special asupra parizelului, crenvustilor, bauturilor racoritoare si preparatelor conservate cu substante chimice (in special supele la plic sau alimentele afumate).

Principalele categorii de E-uri din alimentele de pe piata romaneasca.

I. E-uri naturale si inofensive. Cele mai frecvente E-uri “bune” fara efecte negative asupra sanatatii sunt:
· vitamina E naturală - E 306, antioxidant natural
· vitamina C naturala - E 300, antioxidant natural
· clorofila - E 140, colorant natural in dulciuri, pasta de dinti, cosmetice
· lecitina E 322 - antioxidant natural(prezent si in ciocolata)
· pectina E 440 - gelifiant natural

II. E-uri cu efecte negative asupra sanatatii. Un studiu al Clinicii de Oncologie din Dusseldorf – Germania, referitor la efectele aditivilor alimentari asupra organismului uman, a ierarhizat o serie de compusi toxici sau cancerigeni. Aproape toti acesti compusi pun intr-un real pericol organismul uman. Prezentam in continuare principalele "E"-urilor considerate de specialistii oncologi drept periculoase pentru sanatate.

1. E-uri suspecte    E 141, E 150, E 171, E 172, E 173, E 240, E 241, E 477

2. E-uri toxice determina aparitia unor afectiuni si boli grave:
· boli intestinale: E 220-224
· boli digestive: E 338-341, E 450, E 407, E 461, E 463, E 465- 466
· boli de piele: E 230-233
· tulburari hepatice: E 200, E 230-234, E 250-252, E 461, E 463
· cresc colesterolul: E 320, E 321
· ataca sistemul nervos: E 311, E 312
· boli ale aparatului bucal: E 330 (acid citric sau sare de lamiie)

3. E-uri periculoase    E 102, E 110, E 120, E 124, E 230

4. E-uri suspectate a avea posibile efecte cangerigene daca sunt consumate pe termen lung.
Unele "E"-uri au fost incriminate de-a lungul timpului ca avand intr-un fel sau altul o contributie semnificativa la aparitia cancerului cu diverse localizari, in primul rand la nivelul tractului digestiv, ficatului, cailor biliare sau pancreasului.

Inamicii publici nr. 1 !   E 123, E 131, E 211, E 213, E 214, 
E 215, E 216, E 217, E 239, E 621, E 950, E 951, E 954
O mare parte din aditivii cu posibile efecte cangerigente au fost deja interzisi in SUA, Australia, Rusia si o parte din Comunitatea Europeana.

Ce alimente trebuie evitate sau consumate cu precautie?

Un principiu stravechi al medicinii spune ca “nimic nu este mai periculos decit administrarea unei substante timp indelungat, in mod repetat”. Numai alimentele pot fi consumate timp indelungat in mod repetat. Conform studiilor de specialitate, se recomanda consumatorilor sa evite produsele care contin aditivii periculosi, prezenti cu preponderenta in anumite alimente pe care le folosim, cu ignoranta zi de zi. Precizam ca folosirea ocazionala a produselor pe care le vom enumera NU afecteaza organismul. Numai consumul indelungat, zilnic, produce efecte daunatoare asupra sanatatii.

Prof Dr. Mencinikopski precizeaza ca alimentele cu cei mai multi aditivi toxici care trebuie consumate cu precautie sau deloc sunt: margarina, supele concentrate, guma de mestecat, uleiul de mustar, mezelurile, bauturile racoritoare si dulci.

Atentie la “bomba chimica” cu efect lent din alimente
Constientizeaza pericolul si ia masuri !


Cu exceptia cazului in care avem ferma, culegem zarzavaturile din gradina sau taiem puiul crescut de noi, nu prea avem acces la o hrana de calitate, fara substante toxice. Pentru ca suntem saraci ! In România, E-urile cancerigene fac ravagii pentru ca ne lipsesc fondurile care ar trebui alocate pentru dotarea laboratoarelor cu aparatura performanta care sa detecteze toti aditivii periculosi. Prof. dr. Mencinicopschi spune ca in România, Institutul de Cercetari Alimentare e compatibil in plan european din punct de vedere al specialistilor. Dar ei nu-si pot dovedi competenta, deoarece tehnologia lasa mult de dorit.

E bine sa stii !

·  Oamenii consuma zilnic E-uri periculoase. "Aproximativ 75% din produsele alimentare sunt aditivate. Este evident ca organismul uman cu toate mecansmele lui de eliminare si regenerare, face fata din ce in ce mai greu unui asemenea asalt" (Conf. Dr. Mirela Bratu).

·  De regula, produsele alimentare ieftine sunt si cele mai bogate in E-uri nocive. Ele zac in stocuri si pentru a scapa de ele, producatorii externi le "arunca" pe pietele tarilor cu putere de cumparare mica, din care face parte si Romania. Asa se explica de ce cheltuim din ce an ce mai mult pentru tratamentul bolilor cauzate de produsele alimentare pline de E-uri cancerigene. Prof. dr. Mencinicopschi e de parere ca e necesara o legislatie care sa-i protejeze pe producatorii autohtoni deoarece ei sunt scosi de pe piata de concurenta.

·   Producatorii sunt obligati sa metioneze pe eticheta aditivii pe care ii contine alimentul respectiv prin litera E urmata de un numar din trei sau patru cifre sau prin denumirea chimica a aditivilor respectivi. Din pacate, cumparatorul inca nu stie foarte bine care sunt cei pozitivi si care sunt cei negativi si cumpara fara sa acorde atentie calitatii produselor.

·  Pentru a contracara publicitatea negativa din ultima vreme si reactia de respingere din partea consumatorilor unele firme au renuntat sa mentioneze denumirea codificata a aditivilor alimentari, specificind denumirea clara a substantelor ce intra in compozitia produselor pe care le fabrica.

· Producatorii gasesc si alte metode de a nu oferii informatii clare cumparatorului: evita sa treaca pe eticheta denumirea E-urilor tiparind pe eticheta cu litere foarte mici diverse denumiri evazive: afinatori, arome identic naturale(de sinteza chimica), conservanti etc.

· Consumatorii trebuie informati corect si constientizati asupra acestei adevarate “bombe chimice de distrugere” cu efect lent pentru a lua masuri de protectie alegandu-si cu grija hrana zilnica.

“Demascarea efectelor nocive ale E-urilor si excluderea lor din alimentatie este o problema de constiinta civica, o problema de atitudine morala pe care trebuie sa o ia atat consumatorii cat si cercetatorii in domeniu. Concluzia se impune de la sine: Nu consumati alimente cu E-uri, caci va vor fi oferite iarasi si iarasi ! Refuzati sa le cumparati si ele nu se vor mai produce” (Dr. Med. Pavel Chirila)

Se spune ca suntem ceea ce mancam. E un adevar dovedit de statistici. Aproximativ 70% dintre bolile romanilor sunt provocate de alimentatia de proasta calitate !

Ai grija ce cumperi si ce mananci ! Protejeaza-te !
Sanatatea noastra depinde de noi !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca doresti sa-mi spui parerea ta despre acest articol sau sa mai adaugi ceva, te rog sa scrii mai jos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare