08 aprilie 2012

Floriile


Sarbatoarea Floriilor reprezinta cea mai mare sarbatoare premergatoare Sfintelor Paste si are stranse legaturi cu sarbatoarea pascala. Celebrata in ultima diminica pana in Paste, numita si Duminica Floriilor, sarbatoarea isi are originile demult, in sanul societatetii romane, ca zi dedicata zeitei Flora. 
Crestinismul si-a dus si el contributia la sporirea importantei acestei zile, prin intrarea Domnului in Ierusalim, transformand Duminica Floriilor in ziua de debut a pregatirilor pentru Invierea Domnului si ca zi a renasterii anuale a vegetatiei. 
Si asa cum orice sarbatoare este incarcata de traditii si obiceiuri, Duminica Floriilor nu se putea lipsi. 

Cele mai importante traditii si obiceiuri de Florii 
  • Fiind zi de serbare a vegetatiei, ea are ca simbol ramurile de salcie. Traditia spune ca inainte de Duminica Floriilor se strang brate intregi de ramuri inmugurite de salcie si se duc la biserica, pentru a fi sfintite de preot. Apoi acest ramuri se impart la credinciosi, ele avand putere de vindecare in vremuri de necaz si de protejare a locuintei unde acestia se afla. De asemeni, ele se pot da de mancare animalelor, pentru insanatosirea lor sau se pot infige in pamant, pentru belsugul holdelor in anul care a inceput.
  • Se sfarseste perioada Martisorului, asadar toate fetele si femeile care si-au legat de incheietura bratului un fir de martisor, de 1 Martie, acum il dezleaga si il leaga intre crengile unui mar sau altui copac inflorit, pentru a cere ocrotirea divina, sanatate si belsug in casa.
  • Vegetatia renaste, astfel ca femeile primenesc lucrurile din casa prin scoaterea lor afara, in bataia soarelui. De asemenea, fetele care vor a se marita anul acesta sunt sfatuite sa isi scoata zestrea afara, pentru chemarea ursitului.
  • Desi in plin post al Pastelui, in Duminica Floriilor se poate manca totusi peste, fiind zi de dezlegare. Asadar, tot ce este gatit din peste in aceasta zi va avea putere vindecatoare, iar bolnavii care vor manca peste se vor lecui mai repede.
  • Si mortii trebuie cinstiti in aceasta zi, in multe zone existand obiceiul curatarii mormintelor, al stropirii lor cu apa sfintitta si al impodobirii lor cu aceleasi crengute sfintite de salcie, pentru odihna si lumina vesnica a defunctilor.
  • In multe zone se crede cu tarie ca Duminica Floriilor este un veritabil indicator de prognoza pentru duminica urmatoare, cea a Pastelui, asadar, cum va fi vremea in aceasta zi, cu siguranta se va repeta si in ziua de Inviere.
  • Exista de asemenea si interdictii. Una din ele vorbeste de spalatul pe cap in Duminica Floriilor, interzis cu desavarsire, altfel tot parul din cap va albi peste noapte.
  • Tot pentru fetele care vor sa isi intalneasca ursitul, traditia le sfatuieste sa fiarba busuioc in apa, la miezul noptii, iar cu aceasta apa sa se spele pe cap si apoi sa toarne apa la radacina unui par inflorit. Insa toate astea pana la venirea zorilor!
  • Femeile gatesc in Duminica Floriilor placintele pe care le dau de pomana saracilor, la fel ca mama lui Lazar, din vremea lui Iisus. De asemenea, este o zi in care se da de pomana mancare, in general.





3 comentarii:

  1. Bucuria vine din lucruri marunte, linistea vine din suflet, lumina vine din inima fiecaruia! Va urez un PASTE FERICIT!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si iti doresc si eu pace si multa bucurie in suflet. Un Paste Fericit alaturi de cei dragi !

      Ștergere
  2. Sarbatori fericite si luminate!
    Cu mult drag,

    RăspundețiȘtergere

Daca doresti sa-mi spui parerea ta despre acest articol sau sa mai adaugi ceva, te rog sa scrii mai jos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare