25 iunie 2012

Roșiile


A venit vara si principala sursa de vitamine si minerale ne-o luam din rosii. Rosiile sunt bogate in vitaminele A, B, C, K, acid folic, fibre, carbohidrati, potasiu, fier, magneziu, licopen, fosfor si sulf. Sunt foarte indicate in curele de slabit, pentru ca contine putine calorii, grasimi si saruri. Contin 95 % apa.

Rosiile contin o cantitate mare de licopen, un pigment rosu, care da culoarea rosie a acestei legume. Licopenul are urmatoarele proprietati:
- antioxidant;
- anticancerigen;
- protejeaza celulele organismului de efectele nocive ale radicalilor liberi;
- este foarte benefic pentru inima;
- intareste sistemul imunitar;
- combate arteroscleroza

Antioxidantii (vitamine, minerale, coloranti naturali) sunt substante care protejeaza celulele corpului de efectele negative ale radicalilor liberi, molecule care se formeaza in organism prin contactul cu oxigenul. Radicalii liberi sunt partial responsabili pentru procesele de imbatranire, bolile cardiovasculare si cancer, ataca membranele celulare si ADN-ul celular. Oxidarea celulara este un proces normal care afecteaza toate tesuturile si este inevitabila. Totusi exista anumiti factori: poluarea mediului, fumatul, expunerea excesiva la soare si radiatii, alimentatia bogata in grasimi saturate, activitatea fizica excesiva, care contribuie la cresterea productiei de radicali liberi. Cei mai multi antioxidanti se gasesc in fructe si legume, iar consumul lor este necesar pentru protectia organismului impotriva radicalilor liberi. Principalii antioxidanti sunt vitamina C, E, si provitamina A.

Contraindicatii
Rosiile contin acid oxilic, substanta care formeaza saruri insolubile de calciu, oxalat de calciu, care se pot transforma in pietre la rinichi. De asemenea din cauza aciditatii se recomanda consumul moderat de rosii, iar in cazul bolilor gastroduodenale, acestea trebuie evitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca doresti sa-mi spui parerea ta despre acest articol sau sa mai adaugi ceva, te rog sa scrii mai jos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare