24 septembrie 2012

Afinul



Afinul (Vaccinium myrtillus) este un arbust, care creşte la munte, cu fructe de culoare negru‑albăstrui şi gust duce‑acrişor. Frunzele şi fructele de afin sunt folosite de secole pentru efectele terapeutice pe care le are asupra sănătăţii umane. Ceaiurile şi sucurile de afine reprezintă o sursă extrem de bogată de vitamina A şi C, dar şi de nutrienţi precum flavonoide şi antocianine, care protejează organismul uman împotriva diabetului şi bolilor de inimă.


Frunzele de afin conţin "insulină vegetală"

Din frunze de afin se prepară un ceai recomandat celor cu diabet, având proprietatea de a scădea zahărul din sînge, acţiune datorată mirtilinei, substanţă denumită şi "insulină vegetală".
Pentru a mări eficacitatea ceaiului, frunzele de afin se pot asocia cu păstăi de fasole şi frunze de dud. Ceaiul se bea neîndulcit, câte o ceaşcă înaintea fiecărei mese principale.
Ceaiul dietetic recomandat diabeticilor are în compoziţia sa, pe lângă alte plante, şi frunze de afin. Datorită conţinutului în tanin, frunzele au acţiune astringentă, folosindu‑se şi în diaree, iar datorită arbutinei, au proprietăţi bacteriostatice, utilizîndu‑se ca antiseptic urinar şi uşor diuretic. Se mai recomandă în cazuri de gută şi reumatism.

Efectele curative ale afinelor

Fructele de afin sînt bogate în tanin, pectine, mirtilină, acizi organici (acid malic, citric, oxalic, lactic, succinic), dar cea mai mare bogăţie a lor sunt provitamina A şi vitamina C. Aceste vitamine, în combinaţie cu pigmentul antocianină, îmbunătăţesc acuitatea vizuală, circulaţia sângelui la nivelul ochilor şi la nivelul sistemului nervos şi pot preveni sau ajuta la tratarea unor boli de ochi precum retinita pigmentoasă, glaucomul, miopia. Aceste efecte benefice sunt datorate antocianinelor, care ajută la protejarea ţesuturilor retinei împotriva radicalilor liberi.

Vitaminele şi nutrienţii din afine au o mare eficienţă şi împotriva oboselii ochilor sau a orbirii pe timp de noapte.

Ceaiul de afine combate diareea, are proprietăţi antiseptice în infecţiile intestinale, mai ales în gastroenterite, contribuind la ameliorarea proceselor de fermentaţie şi putrefacţie. Unii autori le recomandă în combaterea oxiurilor.

Ceaiul de afine poate fi făcut dintr-o linguriţă şi jumătate de fructe uscate, peste care se toarnă două pahare cu apă fiartă şi răcită. Fructele se lasă la macerat opt ore, apoi se bea întreaga cantitate de lichid în cursul unei zile. Pentru a mări acţiunea astringentă şi antiseptică a fructelor de afin, se adaugă coajă de stejar, flori de muşeţel şi frunze de mentă.

Tot din fructe de afin se mai pot prepara lichior şi vin, care au proprietăţi antiseptice şi astringente. Consumate în stare proaspătă, afinele reglează scaunele, fac să înceteze fermentaţiile intestinale, ameliorează inflamaţiile hemoroidale şi restabilesc pofta de mîncare.

Flavonoidele, antocianinele şi glucochinina

Alături de vitamine, afinele mai conţin flavonoide, antocianine şi glucochinină, care ajută la prevenirea şi tratarea afecţiunilor vasculare sau problemelor sanguine precum varice, tromboză venoasă, angină, fragilitatea capilarelor.

Flavonoidele reprezintă o clasă de compuşi naturali întâlniți în plante, care funcţionează la nivelul organismului plantelor ca antioxidanţi. Aceşti compuşi sunt, de fapt, pigmenţi ai plantelor şi chiar dacă nu sunt enumeraţi printre nutrienţii vegetali esenţiali, aceştia ajută la sinteza de vitamina C în organism. Flavonoidele sunt necesare organismului şi datorită faptului că protejează pereţii capilarelor şi organismul împotriva infecţiilor. Deficitul de flavonoide în organism influenţează rănirea cu uşurinţă, după care este nevoie de un timp îndelungat pentru refacerea ţesuturilor lezate.

Antocianina este, de asemenea, un pigment regăsit în corpul plantelor, la nivelul vacuolelor celulare. Conferă pigmentul de culoare multor plante şi flori, fiind tot un antioxidant, protejând plantele împotriva razelor UV, pe care le absoarbe.

Glucochinina este un compus regăsit în majoritatea fructelor bace (zmeură, fragi, căpşuni, smochine, mure, struguri, afine) şi a fost folosită în multe cercetări ştiinţifice efectuate asupra bolnavilor de diabet, deoarece specialiştii consideră că această substanţă reduce nivelul de zahăr din vasele de sânge şi, prin urmare, reduce dependenţa de administrarea insulinei.

Pentru prevenirea şi tratarea gastritei şi a ulcerului peptic

Ceaiurile de afine ajută şi la vindecarea diferitelor afecţiuni ale stomacului şi la calmarea problemelor tractului digestiv. Acest fapt se datorează taninurilor din afine, care mai ajută şi la vindecarea mai rapidă a leziunilor sau la reducerea inflamaţiilor de la nivelul laringelui în cazul gripei, răcelii sau diferitelor tipuri de alergii.

Peste toate, efectele antioxidante ale vitaminelor şi celorlalţi compuşi nutritivi din afine protejează împotriva oxidării celulelor care ar putea provoca pierderi de memorie asociate cu vîrsta înaintată şi disfuncţii cognitive, cum ar fi în cazul maladiei Alzheimer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca doresti sa-mi spui parerea ta despre acest articol sau sa mai adaugi ceva, te rog sa scrii mai jos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare